När man är en riktig vinälskare ser man till att förvara sina viner på ett bra sätt. Men vad är egentligen ett bra sätt att förvara dem på? De allra största vinfantasterna använder sig av stora vinkällare där de förvarar sina samlingar. Men många har inte tillgång till sin egen vinkällare. Då kan man använda sig av en vinkyl eller ett vinskåp.

Temperaturkraven skiljer sig från vin till vin, men de flesta viner har samma grundkrav när det kommer till förvaring.

Det är viktigt att flaskorna skyddas från direkt ljus. Ljuset kan förändra ett vins smak och färg drastiskt. Därför är det så viktigt att se till att flaskorna förvaras mörkt.

Om du ska förvara dina flaskor under en längre period är det även viktigt att tänka på luftfuktigheten. Om luftfuktigheten är för låg kan korken torka ut och släppa igenom luft. Luften som tar sig in i flaskan kommer tillslut att förstöra vinet. Så se alltid till att luftfuktigheten är tillräckligt hög. Att förvara flaskan liggandes vid förvaring är också ett bra tips. När flaskan ligger ner, kan vinet hålla korken fuktig.

 

Vinkyl

En vinkyl ser till att vinet håller en perfekt temperatur för servering. Serveringstemperaturen är extremt viktig. Vid fel temperatur kan vinet få en annan smak, och i värsta fall smaka riktigt dåligt. Vissa typer av vinkylar har olika temperaturzoner. I en sådan kyl kan du förvara några oöppnade flaskor lite längre, samtidigt som du har några flaskor på kylning till servering.

Vinkylar är ofta mer dekorativa än vinskåp, och har ofta mer fokus på presentationen av flaskorna. Dörren är ofta i glas med UV-skydd.

Vinkylar lämpar sig dock inte för förvaring under en längre period. Vinkylen ska som sagt användas för att hålla en bra serveringstemperatur när vinets ska drickas. Om du vill kunna lagra dina viner länge bör du hellre välja ett vinskåp.

 

 

Vinskåp

 

Till skillnad från en vinkyl är ett vinskåp till för att förvara och lagra viner under en längre tid. I många år om man så vill. Vinskåpet är det alternativ som kan ersätta en riktig vinkällare.

 

Med hjälp av ett vinskåp kan du kontrollera både temperatur och luftfuktighet. Ett vinskåp skyddar även flaskorna mot skadliga vibrationer. Ja. Vibrationer kan faktiskt förstöra dina viner. Ett vinskåp ser helt enkelt till att dina viner får ligga i en optimal miljö under förvaringen och lagringen.

Nu vet du vad du ska välja till just dina viner. En vinkyl är bäst för dig som bara har ett par flaskor hemma och vet att du kommer att dricka upp dem inom en kort period.
Ett vinskåp passar bättre för dig som gärna vill kunna förvara många flaskor under en lång period.

Om du är intresserad av att skaffa dig en egen vinkyl eller ett vinskåp, kan du hitta några alternativ genom att klicka på följande länk: https://www.wineandbarrels.se/shop/2-vinkyl-vinkylskaap/ Där hittar du även andra tillbehör till olika typer av vinförvaring.