Alla kök förtjänar en riktigt bra ugn. När man lagar mat i ugn är det lätt att lyckas. Det är helt klart ett av de allra bästa sätten att tillaga sin mat på. Ugnsstekt eller ugnsbakad mat får en alldeles egen smak och karaktär som man inte kan uppnå genom andra tillagningsmetoder.

Men för att du verkligen ska kunna få så mycket ut av din ugn som möjligt, finns det ett par saker som kan vara värda att tänka på. Här följer därför några tips på vad du ska tänka på innan du börjar kolla på nya ugnar.

Vilken typ ska man välja?

När det kommer till ugnar, finns det ett par olika typer att välja mellan. Vilken typ man ska välja beror helt på hur ditt kök ser ut, och vilka funktioner du tycker är viktiga. Om det är viktigt att din ugn inte är allt för högljudd, finns det ugnar som har lite tystare fläktar än andra.
Vill man kunna spara pengar på el är det bra att gå efter en så energisnål ugn som möjligt.

Volym

Hur stor din ugn ska vara beror på hur många du ska laga mat till. Om du har en stor familj med många barn, är det bäst att titta på ugnar som har en volym på omkring 60–80 liter. Har du en mindre familj räcker det ofta med 20–50 liter.

Du kan läsa mer om volym och mycket annat genom att klicka på följande länk: https://www.vitvaror.se/ugn/

Rengöringsprogram

De allra flesta ugnar du hittar på marknaden i dag har någon form av rengöringsprogram. Pyrolytisk rengöring, katalytisk rengöring och ångrengöring är de tre typer av rengöringsprogram som man talar om mest.

Det pyrolytiska rengöringsprogrammet rengör din ugn genom att bränna bort fett och smuts med hjälp av hög värme. Ugnen värms då upp till ca 500 ℃. Detta program brukar vara i ett par timmar. Efteråt kan man rengöra insidan av ugnen med en trasa för att få bort askan som bildas efter bränningen.

En ugn med katalytisk rengöring är försedd med en speciell typ av emalj. Emaljen absorberar fett, men för att emaljen ska kunna fungera ordentligt behöver ugnen värmas upp till 200 ℃ och sedan köras på den värmen i minst en timme.

Ångrengöring är ett manuellt sätt att rengöra sin ugn på. Det innebär att man placerar till exempel ett ugnsfast fat fyllt med vatten i mitten av ugnen. Man kör sedan igång sitt program. När programmet är färdigt ska vattenångan ha fått matrester, fett och smuts att lossna. Det gör det lättare att torka bort dem.

Andra funktioner

Utöver olika rengöringsprogram, finns det ugnar med andra smarta funktioner. Du kan få ugnar som har inbyggda stektermometrar. Dessa ugnar sköter det mesta själva och vissa kan till och med stänga av sig själva när maten har uppnått rätt temperatur. Du behöver alltså inte övervaka maten själv lika mycket.
Vissa ugnar kan styras över Wi-Fi med hjälp av din mobiltelefon. Då kan du till exempel förvärma din ugn så att den är redo när du kommer hem från mataffären.